به هر روی آنچه که این روزها از رصد متغیرهای تاثیرگذار بر بازار سهام مخابره و دریافت می‌شود، این است که بازار سهام در شرایط کنونی از داشتن محرکی که موجب شود تا قیمت‌ها در بازار سهام با رشد همراه شوند، محروم است. به بیانی ساده‌‌‌‌‌‌‌تر، معاملات این روزهای تالار شیشه‌ای در شرایطی پیگیری می‌شود که بازیگران بازار سهام در یک وضعیت چراغ‌خاموش، منتظر ظهور اخبار مثبت تاثیرگذار بر روند بازار سهام هستند تا در صورت شکل‌‌‌‌‌‌‌گیری روند صعودی ادامه‌دار در بورس تهران، به‌تدریج سرمایه خود را از حساب آنلاین کار‌‌گزاری خود، سپرده‌‌‌‌‌‌‌های بانکی یا صندوق‌های بادرآمد ثابت به سهام تبدیل کنند.  به‌عبارت دیگر می‌توان این‌‌‌‌‌‌‌چنین استنباط کرد که این گروه از فعالان بازار سهام، در جست‌وجوی زمان مناسب ورود به گردونه معاملات سهام هستند تا این‌بار از قافله بازار عقب نمانند. با توجه به اینکه در بازارهای موازی نیز روند صعودی خاصی به‌چشم نمی‌خورد، به‌نظر می‌رسد حجم عظیمی از پول‌های خارج‌‌‌‌‌‌‌شده از بازار سهام در ماه‌های اخیر، در حساب آنلاین معاملاتی کار‌‌گزاری‌‌‌‌‌‌‌ها رسوب کرده است تا در زمانی مناسب مجددا به سمت خرید سهام رهسپار شود.

بازار در آینه آمار

در روزی که گذشت، نماگرهای سهامی نوسان قابل‌توجهی از خود برجای نگذاشتند. در جریان معاملات روز دوشنبه، شاخص‌کل بورس تهران با افت ۱۱/ ۰‌درصدی همراه شد تا نهایتا در سطح ۲‌میلیون و ۱۳۳‌هزار‌واحدی کار خود را به اتمام برساند.  افزون بر این نماگر هم‌‌‌‌‌‌‌وزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوب‌تری نمایش می‌دهد با افزایش ۱۱/ ۰‌درصدی همراه شد. شاخص‌کل فرابورس نیز به‌عنوان سهام فرابورسی با کاهش ۲۵/ ۰‌درصدی مواجه شد. خروج پول از گردونه معاملات سهام، همچنان یکی از پرتکرارترین سریال‌‌‌‌‌‌‌های ماه‌های اخیر بورس تهران است که در اکثر روزهای معاملاتی در صحنه معاملات اکران می‌شود.  در روز گذشته نیز ۳۷۸‌میلیارد‌تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. ارزش معاملات خرد بازار سهام نیز که شامل سهام و حق‌تقدم می‌شود، رقم ۴‌هزار و ۲۳۵‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد تا همچنان شاهد حضور این متغیر آماری در سطوح کمتر از ۵‌هزار‌ میلیارد‌تومان باشیم.

در بازار ارز چه می‌گذرد؟

روز گذشته محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک‌مرکزی درخصوص ارزهای آزادشده ایران گفت: ۵‌میلیارد و ۵۷۳‌میلیون یورو به‌حساب ۶ بانک ایرانی در دو بانک الاهلی و الدخان در قطر واریز شده‌است. وی افزود: ۶بانک ایرانی کشاورزی، سامان، پاسارگاد، گردشگری، کارآفرین و شهر نزد دو بانک قطری مذکور حساب‌های خود را افتتاح کرده‌اند و طبق توافق‌های صورت‌گرفته، انجام تمامی پرداخت‌ها توسط کارگزاران بین‌المللی بانک‌های قطری و سوئیفت انجام خواهد پذیرفت.

رئیس بانک‌مرکزی همچنین اشاره کرد که کلیه منابع حاصله، ذخایر ارزی بانک‌مرکزی و پشتوانه ‌ریال هستند و بنا به مصالح ملی و در جهت تقویت ‌ریال استفاده خواهند شد و دسترسی به منابع ارزی ایران در چند کشور دیگر هم در حال انجام است که نتایج آن بعدا اعلام خواهد شد. اسکناس آمریکایی این روزها یکی از آرام‌‌‌‌‌‌‌ترین دوره‌های خود را سپری می‌کند و همین موضوع سبب‌شده تا بورس تهران از محل این محرک، نیروی خاصی دریافت نکند. بورس تهران در سال‌های اخیر همبستگی بالایی با روند قیمت اسکناس آمریکایی داشته و عمده سیکل‌های پرشتاب صعودی بلندمدت بازار سهام با پشتیبانی یار دیرینه بازار سهام یعنی قیمت دلار به‌وقوع پیوسته است.

در مقطع کنونی به‌نظر نمی‌رسد اسکناس آمریکایی از توان لازم برای عبور پرقدرت از سقف‌های قبلی را داشته‌باشد، چون اخیرا از سوی بانک‌مرکزی اعلام شد که رشد سالانه نقدینگی در پایان مرداد ماه به ۹/ ۲۶‌درصد رسیده که یکی از کم‌‌‌‌‌‌‌ترین مقادیر دو سال‌اخیر در این متغیر آماری است. به‌علاوه نسبت پول به شبه‌پول نیز پس از مدت‌‌‌‌‌‌‌ها در مرداد ماه در مدار نزولی قرار گرفته‌است. افزون بر موارد یادشده در ماه‌های اخیر شاهد فروکش‌‌‌‌‌‌‌کردن انتظارات تورمی در بطن اقتصاد کشور هستیم که سبب‌شده تقاضای سفته‌‌‌‌‌‌‌بازانه از بازار ارز گریزان شود. به هر روی می‌توان این‌چنین نتیجه‌‌‌‌‌‌‌گیری کرد که بازار سهام در مقطع کنونی نمی‌تواند از محل افزایش قیمت ارز منتفع شود.

محرک نخستی که وقوع آن در این اثنا می‌‌‌‌‌‌‌تواند قیمت‌ها را در مسیر صعودی قرار دهد، افزایش نرخ دلار در معاملات بازار آزاد ارز خواهد بود. این موضوع، سوت آغاز افزایش قیمت‌ها در آبان سال‌گذشته را به صدا در آورد و بازار توانست خود را تا سطوح بالای ۲‌میلیون و ۵۰۰‌هزار واحد در اردیبهشت سال‌جاری بالا بکشد. دلار چند وقتی است که در جریان دادوستدهای بازار آزاد، در ارقامی پایین‌تر از ۵۰‌هزار‌تومان معامله می‌شود و سیگنال رشد آنچنانی در نمودار آن مشاهده نمی‌شود، اما به هر روی اسکناس آمریکایی، شامه حساسی نسبت به تغییر مناسبات کشور در سطح بین‌المللی دارد و عامل پیشرانی که دلار را به سمت کانال‌های بالاتر سوق دهد، ممکن است در لحظه در بطن اقتصاد کشور پدیدار شود و مجددا آتش تعدیل‌‌‌‌‌‌‌شده انتظارات تورمی را شعله‌‌‌‌‌‌‌ورتر کند، بنابراین باید به‌دقت روابط کشور در سطح بین‌المللی مورد رصد قرار گیرد و اثر تصمیمات در این حوزه بر متغیرهای کلان اقتصادی بررسی شود تا تاثیر این موضوع بر بازارها مشخص شود تا بتوان درخصوص حضور در بازارهای مختلف تصمیمات عقلانی اتخاذ کرد.