پایان دوران “برج عاج” نشینی پژوهشکده بیمه

در غرب دانشگاه ها و پژوهشکده ها عمدتا “برروسته”* از صنعت و جامعه هستند و”بودن”* شان برای پاسخ به نیازها جامعه است. همچنین نهادهای پژوهشی در یک بستر و اکوسیستم ایجاد و رشد یافته است؛اما در ایران عمدتا دانشگاه ها و پژوهشکده ها “بربسته”* به صنایع هستند و بیشتر “نمود”* دارند که در حال حل مسله هستند و عمدتا دارای زیست مصنوعی هستند.

به گزارش ریسک نیوز، امیر بابااکبری، مدیر منابع انسانی شرکت بیمه اتکائی ایرانیان و کارشناس و محقق صنعت بیمه به بهانه انتصاب رئیس پژوهشکده بیمه به مواردی در خصوص موضوع پژوهش در صنعت بیمه اشاره کرد که در ذیل می آید:

بعد از رنسانس، روش علمی بر سایر روش های شناخت غلبه پیدا کرد، از سوی دیگر به دلیل وقوع انقلاب صنعتی و توسعه کارخانه ها، جوامع با مسائل و مشکلات جدیدی روبرو شدند، صنایع برای حل مسائل و مشکلات جدید خود و جامعه، به دنبال نهادی بودند.

با توجه به غلبه روش علمی بر سایر روش های شناخت و وجود مسائل و مشکلات جدید، دانشگاه های مدرن به مفهوم امروزی برای حل آن مسایل ایجاد شد و به آموزش، پژوهش و مشاوره پرداخت.

صنایع و جامعه، مسائل و مشکلات خود را به دانشگاه ها (پژوهشکده) می برند و دانشگاه بر اساس روش علمی برای مسائل و مشکلات راه حل ارائه می نمایند، این روند موجب توسعه صنعت و دانشگاه ها شد.

نهادهای آموزشی، پژوهشی و مشاوره ای مبتنی بر نیاز و جهت حل مسایل صنعت، دولت و جامعه ایجاد شد و با توجه به گذر زمان و پیچیده شدن مسایل، تعاملات بین رشته ای ایجاد گردید.

نهادهای پژوهشی، دارای ۴ اصل اساسی استقلال علمی، آزادی آکادمیک، تضارب آرا و استخدام مادام العمر ( تضمین امنیت شغلی در جهت انجام سه اصل قبلی) می باشد.

در غرب دانشگاه ها و پژوهشکده ها عمدتا “برروسته”* از صنعت و جامعه هستند و”بودن”* شان برای پاسخ به نیازها جامعه است. همچنین نهادهای پژوهشی در یک بستر و اکوسیستم ایجاد و رشد یافته است؛اما در ایران عمدتا دانشگاه ها و پژوهشکده ها “بربسته”* به صنایع هستند و بیشتر “نمود”* دارند که در حال حل مسله هستند و عمدتا دارای زیست مصنوعی هستند.

چه زمانی پژوهشکده بیمه کارآمدتر است؟

پژوهشکده بیمه وقتی کارآمدتر خواهد بود که حاکمیت و شرکت ها، مسائل خود را به آنجا ببرند تا راه حل بیابند.

پژوهشکده در مرحله نخست نیاز به مسئله دارد تا حل کند و در مرحله بعد نیاز به شبکه پژوهشگر ( پژوهشگر متفاوت با کارمند است) دارد.

دانشجو دکتری یکی از منابع انجام پژوهش است ( دانشجویان دکتری رشته های گوناگون از دانشگاه های برتر به همکاری با پژوهشکده ترغیب گردند )

در این راستا بین رشته ای بودن مسائل، بخصوص در صنعت بیمه  باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

ارتباط بین رشته های عمران، مواد، انرژی، انواع رشته های مهندسی، …. و بیمه وجود دارد، لذا ارتباط بین رشته ای و بین دانشکده ای ( پژوهشکده ) می تواند به بهبود کیفیت و اثربخشی پژوهش ها ‌کمک کند.

کشور حدود ۶۳ پژوهشکده دارد که در ارزیابی سال ۱۴۰۱، پژوهشکده بیمه در رتبه ۳۲ قرار داشته است. پژوهشکده بیمه بیشترین امتیاز را از شاخص انجام پژوهش ( بیش از ۲۰۰ مقاله) کسب کرده است. احتمالا مقالات پایان‌نامه دانشجویان ارشد و دکتری بوده است. توجه به شاخص های همچون اثرگذاری اقتصادی و بین المللی سازی پژوهش ها می تواند به بهبود این رتبه کمک کند.

برخی کارشناسان معتقد هستند، دوران “برج عاج” نشینی پژوهشگران در دنیا کم رنگ شده است و آنها باید پاسخگوی نتایج، آثار و پیامدهای پژوهش های خود باشند و بتوانند با تعامل با صنعت، هزینه های خود را تامین کنند ( به غیر از پژوهش های بنیادین)

از سوی دیگر، اطلاع رسانی نتایج پژوهش ها به عموم مردم و جامعه از روندهای اصلی در نهادهای پژوهشی دنیا است تا شهروندان در تصمیم گیری های خود، علم و دانش را مبنا قرار دهند.

………………

 

* مفهوم “برروسته” = ایجاد و رشد در بستر طبیعی، در مقابل مفهوم “بربسته”= بستن مصنوعی یک نهاد به نهادی دیگر

 

* مفهوم “بود” = آنچه که واقعا هست در مقابل “نمود” = نمایشی از آنچه واقعا باید باشد.

اولین نفر امتیاز دهید

دیدگاه شما چیست؟